Énidő

"Úgy tanuljuk a gyűlöletet, de ha ezt meg tudjuk tanulni, akkor ugyanúgy a szeretetet is."

2017. szeptember 29. - rkatka

A fenti idézet Nelson Mandelától származik, akinek életéről itt tudtok olvasni. Legendás figura, felnézek az olyan nagybetűs emberekre, mint ő, akik az egyenlőségért harcoltak-harcolnak. 

Kicsit könnyedebb és nőiesebb témát szerettem volna, dehát mit lehet tenni, ha "mélyen tisztelt" kormányunk megint tett róla, hogy igazán felidegesítem magam. Tudom, az én hibám, mert minek foglalkozom vele és különbenis, úgysem lehet tenni semmit. De, lehet, én éppen azzal, hogy írok róla és reménykedem, minél több emberhez eljut, nekem ez már elég. Nem tehetek róla, ha hülyének néznek, azon még az én nyugodt természetem is kijön a sodrából. 

image.png

Elegem van abból, hogy akaratom ellenére minden egyes nap, a rádióban, a tévében, az újságokban, az utcán, minden létező felületen megmásított, direkt elferdített vagy egészen konkrétan nem igaz információk áramlanak felém-felénk, ezzel tüzelve az arra fogékonyakat. Mert sajnos ma Magyarországon a gyűlölet, nem csak, mint fogalom van jelen, hanem kézzelfogható. Pedig senki nem ùgy születik, hgy gyûlöljön bàrmit is, ez egy tanulhatò èrzès ès nagyon, nagyon nagy szerepe van annak, ami felènk àramlik. Amikor Budapesten a tömegben véletlenül egymásnak ütközik egy fiatal srác és egy fekete lány válla, amire a srác annyit bír reagálni, hogy "Nem látsz, nigger"? (személyes tapasztalat) , amikor egy fiatal lány a vizes haját a vonaton kendőbe burkolja emiatt bevándorlónak nézik és kap beszólásokat akkor nagyon elszomorodom. Mert már nem emberek vannak, hanem "ezek" meg "azok", jelentsen ez fiatal másként gondolkodót, urambocsá' liberálist, aki ma már csak egy "hülye libsi" , mert ahhoz már túl lusta a gyűlölködő, hogy utánanézzen, mi a liberális eredeti jelentése, az alapelve, jelentsen keresztényt, feketét, zsidót, cigányt, homoszexuálist, heterot, modern dolgozó nőt, anyaságában kiteljesedő nőt, satöbbi. Mindenkinek mindenkivel baja van, ahelyett, hogy mindenki foglalkozna a saját életével, annak a rendbe és jobbá tételével. Csakhát sokkal könnyebb a saját nyomorunkat másra kivetíteni, mást bántani és megítélni, mint önmagunkba nézni. (Mièrt, ò mièrt fàj egyeseknek, hogy MÀS hogy èl?) A magyar sajnos egyébként is egy nagyon ítélkező nemzet, mindenki mindent nagyon tud, hogy a másiknak hogyan kéne élnie, vagy ha nem úgy él, ahogy ő, akkor már egyből hülye, mert ugye, más út, mint az övé, nem létezhet és az, hogy "hivatalos" forrásokból is a gyűlölet propagálása folyik, nem segít.

És akkor tegnap este csakúgy a háttérben megy a TV, nem is tudom, hogy minek és megint....A konzultàciò. (Egèszsègügyrôl, oktatàsròl nem akarnak konzultàlni? Lenne mit). Az agyamat elborítja a lila köd. Újabb totálisan feleslegesen elköltött milliárdok, újabb gyűlöletkeltő vagy inkább már fenntartó reklàmok, levelek..amit ha megkapok, esküszöm az összes igent be fogom rajta ikszelni, már csak lázadásból is, és "nyugodtan köpjétek szemen magatokat" utóirattal visszaküldöm. És nem azért, ha valaki úgy gondolja, ő nem szeretne Abdullal a szomszédságában élni. Hanem azért, ahogy ez az egész kommunikálva van, hogy Abdul, anélkül, hogy bármit is tudnánk róla, már el van könyvelve mocskos migránsként, aki nyilvánvalóan fel fog robbantani mindenkit maga körül.

Az jár a fejemben, hogy ez nem lehet igaz, hogy ilyen alacsony szinten fogalmaznak meg kérdéseket, ez most komoly, hogy ennyire hülyének néznek? Az internet ès különbözô portàlok, cikkek segítsègèvel körülbelül 3 perc alatt nézek utána az eredeti írásoknak, amit "forrásnak"  használtak, hogy jó esetben a fele nem igaz annak, ami magyarázatként le van írva, rossz esetben az egész ferdítés,  hazugság (ha valakit érdekel az írás végére belinkeltem ôket)

És ez sajnos nagyon nagy baj. Mert nem mindenki néz utána, mert jobb esetben egyszerűen nem érdekli ez az egész, rosszabb esetben elhiszi, ami le van írva, hogyaztmondja az egyik:  „A Soros-terv alapján Brüsszelnek arra kellene köteleznie minden tagállamot, így Magyarországot is, hogy minden bevándorlónak fizessen 9 millió forint állami segélyt." És ez így le van írva. Egyszerűen nem hiszem el. Ez konkrétan úgy jön le az egyszerű állampolgár számára, hogy "Te Jani, hát azt mondták a TV-ben, hogy a migránsok kapnak 9 millió forintot, ha idejönnek! A büdös pontpontpont" És már kezdődhet is a rohadt migránsozás, a sorosozás, úgy, hogy a legtöbbeknek, mielőtt az ország elkezdte kiplakátolni vele az országot,  fogalmuk sem volt, hogy ki az a Soros György, dehát nem is kell, mert annyi elég, hogy zsidó, akkor már lehet gyűlölni, ugyanúgy, ahogy tavaly őszig azt sem tudták mi az a CEU, eszik-e vagy isszák, épület-e vagy fogalom, de azért, amikor meghallják a bűvös szót, egyből lehet bírálni az ott tanulókat, az ott tanítókat, azt, hogy ott milyen tantárgyak vannak, és még a gender-elméletről is tanítanak, ami ugyebár tudvalevő, hogy szörnyű, szörnyű dolog, ahogyan sokak fejében szörnyűbb dolog az, ha két férfi békében együtt él egymással, mint az, ha egy férfi rendszeresen bántalmazza a feleségét, dehát ugye az "normális" férfi-női kapcsolat, meghát "biztos megérdemelte" Hová tartunk, édes Istenem.

Remélem az mindenkinek világos, hogy nem, nem kap ajándékba minden ideérkező bevándorló 9 millió forintot, azt az ország kapja az ellátásukra... Egészen más így a helyzet, ugye?

Én csak egyszerű lány vagyok, akit érdekelnek a világ dolgai, nem tudok én sem sok mindent, ami a háttérben, jó magas helyeken folyhat, de azt hiszem egyet tudok tenni és egyet tehetek: embernek lenni és szeretettel fordulni mindenki felé, ami persze sokszor nagyon nehéz és nem is mindig sikerül, mert esendő vagyok én is, és bár az igazi nemes lélekre az vall, hogy afelé is szeretettel fordul, aki valaha bántotta, ezt még nekem is gyakorolnom kell. Nem gondolom, hogy minden ember jó és nincsenek rosszindulatú emberek a Földön, mert vannak. De egyszerűen képtelen vagyok mindösszesen a származás, vallás, nemi identitás alapján valakit elítélni, úgy, hogy egyébként fogalmam sincs milyen ember, mi az életének a története.

Utálom, hogy a migránsokkal kapcsolatos negatív híreket felnagyítják, a jó példákat úgy kell keresni , a rosszakat pedig úgy állítják be, mintha az lenne az általános, mintha minden arab nőket erőszakoló, robbantgató valaki lenne, a magyarok pedig szentek. Köztünk nyilvánvalóan nincs rossz ember és soha nem fordult elő, hogy magyar férfi erőszakolt volna meg magyar nőt... Ja, de. Mégsem tartunk minden magyar erőszakoló valakinek. Vannak rossz emberek és jó emberek ott is, itt is.

Amikor Londonban éltem és élt velünk egy szír srác, akinek végül azért kellett elköltöznie, mert egyszerűen képtelen volt rendet tartani és takarítani maga után, semmi nem érdekelte, csak a videojáték, úgy nézett ki a lakás, amit képtelenek voltunk tolerálni. Megkértük, hogy vagy javít ezen vagy költözzön el. Elköltözött. Ettől még én azt gondolom, hogy minden szír egy rendetlen valaki? Nem gondolom. Ő egy ilyen ember volt. Vagy, amikor tömeg volt a vonaton reggelenként és tényleg, mint a heringek úgy próbáltunk állni a szerelvényekben, előfordult, hogy egy arab származású férfi dörgölőzött hozzám, és előfordult, hogy egy tősgyökeres fehér angol 50-es pasi, aki utána még randizni is elhívott.... most akkor utáljam az összes arabot és az összes angolt is, mert micsoda férgek, hogy a tömött vonaton nőkhöz dörgölőznek? Nem utálom, ez a két ember nem volt éppen szimpatikus, inkàbb "kissè" perverz, de, hogy ettől még utáljam az arabokat vagy az angolokat.. képtelenség. Nem akarok àlszent lenni, velem is elôfordult, hogy a londoni metrón, amikor egy "fura" alak àllt mellèm hàtizsàkkal, eszembe jutott, hogy szàlljak àt egy másik kocsiba. Aztàn nem törtènt semmi ès elszègyelltem magam. Azóta tudatosan figyelek, hogy ne ítèlkezzek külsôre.. Pàr napja a Tescoban szòlított meg 2 afgàn szàrmazàsùnak tûnô làny, tökèletes angolsàggal, kendôvel a fejükön, tök kedvesen megkèrdeztèk, hogy làtom-e mennyi a gyömbèr, mert nem talaljàk a feliratot majd illedelmesen elköszöntek. Tudom, nem velük van a baj. Csak sajnos nagyon sokan úgy gondolják, hogy de, velük is van a baj, mert egyből a terroristával azonosítják. 

Mièrt írom ezeket? A mindennapi pèldàk miatt, hogy megmutassam itt is és ott is van ilyen ès olyan ember is. Vègeredmènyben semmi különbsèg nincs köztünk, emberek vagyunk mind, èrzèsekkel, szívvel-lèlekkkel, esendôsèggel. Szeretnèm kiemelni, hogy nem vagyok naiv, tudom, hogy, akinek szerette egy terrortàmadàsban halt meg, akit megerôszakolt egy bevàndorlò, azoknak a "mind emberek vagyunk" nem èr semmit.. Viszont èn nem is gondolom, hogy azok a bizonyos emberek jò emberek lennènek, sőt, kifejezetten rossz emberek.. Èn csak annyit szeretnèk, ha egy-egy ember tetteit nem hùznànk rà egy egèsz tàrsadalomra, nèpcsoportra. Ha a Franciaorszàgban, Londonban, Manchesterben robbantò nem lenne a fejekben egyenlô a menedèket, ùj otthont keresôvel. Mert ez a kèt szemèly nem egy ès ugyanaz. Talán még azt is megkockáztatom, hogy nem is a magával a gyűlölet érzésével van a baj. Bevallom, én is éreztem már ilyet, amikor valaki nagyon megbántott, úgy éreztem, hogy direkt fájdalmat okozott nekem és azt is éreztem, hogy többet nem akarom látni, nem akarok egy légtérben lenni vele, nagyon közel voltam a gyűlölet érzéséhez. DE! Ez egy konkrét esemény alapján történt, megvolt hozzá a rossz, személyes élményem. 

 

Igazából köszönöm a kormánynak, mert mindezzel a sok szarsággal, amit ránk borít egyetlen dologra ösztözön: tanuljak, művelődjek, olvassak ezekről a témákról, tudjak hozzászólni, érvelni, megvédeni a véleményemet. Tényleg, köszönöm. Csak azt nem értem, hogyan képesek esténként a tükörbe nézni... én nem tudnék 

 

Az eredeti írások:

http://www.nybooks.com/daily/2016/04/09/europe-how-pay-for-refugees/

https://www.georgesoros.com/2015/09/26/rebuilding-the-asylum-system/ 

https://www.ft.com/content/b6108088-3212-11e5-91ac-a5e17d9b4cff?mhq5j=e7

https://www.georgesoros.com/2015/09/26/rebuilding-the-asylum-system/ 

 


 

 

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enidom.blog.hu/api/trackback/id/tr2212910939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása